Tuesday, February 24, 2015

SPAGHETTI AGLIO OLIO..APA TU ? BUNYI MACAM SEDAP JE !



Macam mana boleh berkenalan dengan Aglio Olia dari Italia ni?
Nak dijadikan cerita, satu hari tu kami anak-beranak mengajak en.Suami ke Secret Recipe .
So, apa lagi..suka tak hengat dunia lah budak-budak. Lagipun lama dah mereka nak try kek kat cafe nie. Cuma ummie nye aje yang cuak rasa bawak budak-budak jakun makan tempat macam nie, walaupun sepuluh kali datang sebulan, bila masuk cafe mesti terpekik, terlolonh macam tak pernah datang... nak itu..nak ini..ini kakak punya..ini adik punya..

Haihh...sib baik boleh buat muka tebal.Selepas dah order Indulgent Choc Cake dan Banana Choc Cake + air.. tiba-tiba En. Suami tanya kat Waiteress, 

"Dik, apa menu paling sedap kat sini"

"Spaghetti Aglio Olio"

"Ooo..pesan satu dik"

Bila tiba pesanan, semerbak bau seafood. Ingat depa semua ni tak suka, sebab datang nak makan kek. Tetiba berebut nak makan..huhu..dah lah menunggu pesanan lama betul. So, hubby yang pesan menu terpaksalah berputih mata. Bagi anak-anak je lah. Hari pun dah lewat..nak solat maghrib di masjid pulak.

Homemade Spaghetti Aglio Olio !
Disebabkan tengok anak-anak macam cuka dengan menu Italia nie, terasa macam nak buat sendiri lah. Tengok bahan-bahan pun macam mudah je. Bahan-bahan segar dari ladang + udang dan sotong.


Bahan bahan:

500 gram spaghetti

1/4 cawan minyak olive

6 ulas bawang putih - dicincang halus 4 biji cili kering/ padi/ merah - potong kecil ( ikut suka pedas)

1/2 tsp red pepper/dried chilli flake

50 ml water + 1 tsp chicken stock

Chopped Capsicum ( green dan yellow)
1 sudu besar Oregano
1 sudu besar Italian Herbs

Garam secukup rasa

Coarse black pepper


Seafood:

1/2 Kilo udang segar/ shrimp- dibuang kulit

6-8 ekor sotong sederhana besar- potong bulat
( saya tambah froozen seafood bila lauk-lauk segar xde)


Cara cara:
Sediakan bahan bahan yang diperlukan supaya memasak menjadi cepat dan pantas. 
Bawang putih dicincang halus dan sediakan chicken stock. 
Rebus udang dan sotong seketika.
Pasta direbus dan tambahkan sedikit garam + sedikit minyak zaitun dalam air rebusan.

Panaskan olive oil ke dalam kuali.
Tumis bawang putih dengan api perlahan sehingga kekuningan.
Masukkan hirisan cili. Tambah air rebusan udang untuk menghentikan kekuningan bawang putih.
Masukkan chicken stock, udang dan sotong.
Masukkan oregano, Italian Herbs dan black pepper.

Masukkan Spaghetti yang telah direbus. Kaup balikkan hingga sekata.
Masukkan garam secukup rasa.

Tadaaa...siap untuk di ngap.
Bismillahhirrahim..... nyum..nyum..

 

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Blog ini tidak akan betanggungjawab dengan komen pengunjung yang tidak beretika