NASI LEMAK UMMI



Sumber: En Google
Resepi Nasi Lemak Paling Sedap

Ada 2 Bahagian Resepi Nasi Lemak
1. Sambal
2. Nasi Lemak(5-6 orang)


Bahan-Bahan Sambal
- 6 ulas bawang merah- dikisar
- 1 labu bawang besar (kuning) - bwg dikisar
- 4 ulas bawang putih – dikisar
- 8-10 tangkai cili kering ( dipotong dan direbus, kemudian dikisar halus)
- 2 cawan air
- 1 keping gula Melaka
- Sedikit belacan
- Sedikit asam jawa
-Sedikit ikan bilis – dikisar
- 1 cawan ikan bilis digoreng / boleh juga diganti dengan sotong yg dipotong halus
-Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis


Cara-Cara masak sambal;
1. Masukkan 2 cawan minyak masak ke dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih yg dikisar sehingga sedikit garing.
2. Masukkan cili kisar dan kacau sekata. Biarkan seketika sehingga pecah minyak
3. Masukkan air, gula Melaka, belacan, asam jawa dan ikan bilis. Masak sehingga pekat. 30-60 minit. Masukkan ikan bilis yg telah digoreng tadi. Kalau tak masukkan pun boleh juga.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Tambahan - goreng kacang tanah untuk di makan bersama ikan bilis goreng

Bahan-Bahan Nasi –
3 cawan beras
2 cawan santan pekat
3 cawan air
3-4 hirisan halia
2-3 helai daun pandan
Sedikit garam


Hiasan/Tambahan:
Timun secukupnya – dihiris
Telus rebus


Cara membuat Nasi Lemak:
1. Basuh beras beberapa kali. Masukkan santan, air, halia, sedikit garam dan daun pandan yang disimpul.
2. Masak dalam periuk yang bertutup di atas api kecil sehingga masak.
3. Jika guna rice cooker, rendam beras tu selama lebih kurang 20 minit sebelum tanak.
4. Boleh dihidangkan dengan telur rebus, timun, kacang dan ikan bilis goreng.

Boleh juga disajikan dengan Ayam Goreng Berempah untuk lebih sedap. Untuk resepi Ayam Goreng Berempah boleh klik DI SINI

Selamat Mencuba..... 

Comments