Tuesday, January 27, 2015

MENU BREAKFAST KEGEMARAN KAMI

 
 Roti Titab

 Assalamualaikum dan selamat pagi... Walaupun belum breakfast lagi, tapi tangan gatal je nak story tentang menu breakfast kegemaran seisi keluarga ni. Entry ni dah lama nak di postkan , tapi masa tak mengizinkan...

Haa...rasanya kalau sesiapa yang pernah berkunjung ke Kelantan mungkin dah familiar atau dah merasa keenakan ROTI TITAB di Kopitiam Kita, Kelantan. Sebelum ni kami cuma dengar je orang sebut, ingatkan roti kitab, rupanya titab... Dulu ada member pernah ajak ke Kopitiam Kita kalau kebetulan ada mesyuarat di Kota Bharu, tapi asyik buzy je...tak de rezeki merasa.

Bila dah jadi buah mulut nie, rasa rugi tak merasa...ermmm, kalau nak tunggu En.Suami bawakan..faham-faham je lah..baik kita godek resepi atau cara penyediaanya dalam En.Google...

Laa...rupanya kacang je..petik jari dah boleh buat nie..nyesal tak mengoogle awal-awal..
Rupanya Roti disapu butter/ mentega dibakar..lepas tu pecahkan telur separuh masak ditengah-tengahnya, dan sapu kaya di empat penjuru roti... makan time panas-panas besttt...

Masa nak makan, kena ratakan telur dan kaya biar sebati...gabungan lemak manis telur separuh masak dan kaya serta roti yang rangup tapi lembut itulah penyedapnya. Makan satu akan rasa nak makan lagi..dan lagi...


  
Fuhh..kecur air liur..!

Cara nak sediakan telur masak separuh supaya nampak cantik..perlu didihkan air terlebih dahulu dalam periuk. Lepas dah mendidih, tutup api kemudian masukkan telur serentak..tutup periuk dan biarkan selama 7 hingga 8 minit. Tak boleh lama sangat nanti telur jadi sedikit keras. Lepas dah cukup 7/8 minit..tuangkan air panas dan rendam dengan air sejuk biasa. Dah siap.... 

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Blog ini tidak akan betanggungjawab dengan komen pengunjung yang tidak beretika