Resepi ni memang saya copy dari blog kak azie terima kasih ye kak azie sudi berkongsi resepi dan gambar yang jelas...
Bahan bahan
2 chicken thighs
Tepung gandum
2 telur - pukul ringan
70 gram breadcrumbs
Minyak masak
Tepung gandum
2 telur - pukul ringan
70 gram breadcrumbs
Minyak masak
Marinate
Soy sauce
Garam
Black pepper
Cara:
1.Perap ayam dengan bahan marinade selama 3 jam atau semalaman. Keluarkan dan lap kering.
2.Tabur dengan tepung
dan goncang untuk membuang lebihan tepung. Celup ke dalam telur yang
dipukul ringan dan golek ke dalam serbuk roti.
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga kedua dua belah permukaan berwarna keperangan dan masak.
Mushroom sauce
1 bawang besar - hiris bulat
50 gram cendawan butang
1/2 cawan chicken stock
2 sb butter
Garam
Black pepper
1 sk tepung jagung
Sedikit black pepper sauce
Cara:
50 gram cendawan butang
1/2 cawan chicken stock
2 sb butter
Garam
Black pepper
1 sk tepung jagung
Sedikit black pepper sauce
Cara:
Masukkan mushroom dan kacau lagi beberapa minit. Masukkan chicken stock diikuti dengan tepung jagung
Masak sehingga kuahnya pekat dan taburkan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan sedikit black pepper sauce, jika suka
Tuang ke atas ayam dan bolehlah dihidangkan
Mashed Potato
5 biji kentang - direbus dahulu dan lenyekkan
1/2 cwn susu segar
2 sb butter
Sedikit garam dan lada hitam
Black pepper sauce
Bahan bahan Sampingan
2 batang asparagus/brokoli - direbus dgn sedikit garam dan toskan
1 biji tomato- dihiris
Cara:
Lenyekkan kentang dan masukkan butter. Kemudian tuang susu segar dan tambahkan lada hitam dan sedikit garam. Cedokkan dan curahkan sos black pepper/gravy tadi.
Hidangkan dengan kentang goreng, brokoli dan asparagus.
** Untuk detail gambar penyediaan ada di blog kak azie
Comments
Post a Comment