CHICKEN CHOP WITH MUSHROOM SAUCE

  Resepi ni memang saya copy dari blog kak azie terima kasih ye kak azie sudi berkongsi resepi dan gambar yang jelas...

Chicken Chop With Mushroom Sauce
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan
2 chicken thighs
Tepung gandum
2 telur - pukul ringan
70 gram breadcrumbs
Minyak masak


Marinate

Soy sauce
Garam
Black pepper


Cara:
1.Perap ayam dengan bahan marinade selama 3 jam atau semalaman.  Keluarkan dan lap kering.
 2.Tabur dengan tepung dan goncang untuk membuang lebihan tepung.  Celup ke dalam telur yang dipukul ringan dan golek ke dalam serbuk roti.
3. Panaskan minyak  dan goreng sehingga kedua dua belah permukaan berwarna keperangan dan masak.
  

Mushroom sauce
1 bawang besar - hiris bulat
50 gram cendawan butang
1/2 cawan chicken stock
2 sb butter
Garam
Black pepper
1 sk tepung jagung

Sedikit black pepper sauce

Cara:
Panaskan butter dan masukkan bawang besar sehingga lembut.
Masukkan mushroom dan kacau lagi beberapa minit.  Masukkan chicken stock diikuti dengan tepung jagung
Masak sehingga kuahnya pekat dan taburkan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan sedikit black pepper sauce, jika suka
Tuang ke atas ayam dan bolehlah dihidangkan

Mashed Potato

5 biji kentang - direbus dahulu dan lenyekkan
1/2 cwn susu segar  
2 sb butter
Sedikit garam dan lada hitam 
Black pepper sauce

 

Bahan bahan Sampingan
2 batang asparagus/brokoli - direbus dgn sedikit garam dan toskan
1 biji tomato- dihiris


Cara:
Lenyekkan kentang dan masukkan butter. Kemudian tuang susu segar dan tambahkan lada hitam dan sedikit garam. Cedokkan dan curahkan sos black pepper/gravy tadi.

Hidangkan dengan kentang goreng, brokoli dan asparagus. 
** Untuk detail gambar penyediaan ada di blog kak azie

Comments