CHAR KUEW TEOW PENANG

 
 ( Tipu bebenor...belum masak dah ada gambar..hehehe..ni gambar en.Google)

Selalu je masak kuew teow..tapi tak tahulah jadi versi apa..bukan versi penang pun...sbb char kuew tiau ni sedap dimakan time panas-panas lepas masak. Kalau lambat dah tak sedap...
Ini pun menu kegemaran en.Hubby. Terima kasih k.liza di My Resepi yang berkongsi resepi nie: Kita tengok apa bahan-bahan nya.


Bahan untuk paste Char Kuew Teow
200g udang
250ml air
4 ulas bawang putih (diketuk)
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat (saya tak letak-tak de stok)
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap Char Kuey Toew (saya tambah)
1 sudu kecil petis
2 sudu besar pati ikan bilis/udang (saya tak letak)
garam & gula secukup rasa



 

Bahan untuk mee

1 paket kuey toew
2 sudu besar cili boh (lebihkan jika suka pedas)
kucai
taugeh
udang/sotong/kerang
2 biji telur
3 sudu besar minyak masak

Cara membuatnya:


1. Rebus udang, bila udang masak angkat udang dan masukkan semua bahan untuk paste char kuey teow (kecuali udang) dan rebus hingga pekat
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili boh hingga berbau harum. Tambahkan paste char kuey teow 3-4 sudu besar atau secukupnya (lebih boleh simpan) dan 1/2 cawan air (char kuey teow ni berkuah sikit),
Masukkan udang/sotong/kerang,  masak hingga mendidih.
3. Bila mendidih masukkan daun kucai & taugeh, dan pecahkan telur.
4. Masak sebentar sambil dikacau agar telur rata dan kuah memekat sedikit
5. Hidangkan panas-panas


**
Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust

Comments