Sunday, September 21, 2014

NASI GORENG CINA


 Ini menu favourite jugak nie dan antara yang paling senang dimasak. Resepi ni diolah dari pelbagai rujukan resepi termasuklah dari Azie Kitchen
Jom kita intai apa bahan-bahannya untuk menu Nasi Goreng Cina nie...

Bahan bahan:
1 mangkuk nasi putih
3 sudu besar Minyak masak
1 sudu teh Minyak bijan
3 - 4 ulas bawang putih - tumbuk/ cincang halus
4 ulas bawang merah - hiris
Isi ayam - potong kecil
Udang secukupnya
1 sudu besar lada sulah - tumbuk/ beli pakai yang serbuk
2 biji telur
1 sudu sos ikan
garam secukup rasa 

Bahan Sayuran:
Karot - potong dadu
Cili padi - hiris / kalau tak makan pedas boleh letak capsicum
Sayur kubis - hiris panjang
Daun bawang - hiris halus
atau boleh letak mix vege ( sayur campur kacang peas+carrot+jagung) je...

Cara cara:

Panaskan minyak ( minyak umie guna minyak jagung/ bunga matahari sebab kurang kolestrol) dan minyak bijan, tumis bawang putih, diikuti dengan bawang merah. Tumis sampai garing tau, jangan hangus sudahlah. Kemudian masukkan ayam dan karot. Masukkan sedikit air untuk menghentikan bawang dari terus masak.

Masukkan udang dan bila udang agak masak, ketepikan dan pecahkan telur dalam kuali. kacau sampai telur betul-betul masak. Masukkan nasi dan kacau rata.

Perasakan dengan sos ikan, lada sulah dan garam. Rasa tahap kemasinan dulu sebelum letak garam. Last skali masukkan semua bentuk sayur yang masih tertinggal. Masak seketika.

Siap untuk dihidangkan.

Sumber: Gambar dari En GOOGLE ..tak sempat nak snap2 gambar

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Blog ini tidak akan betanggungjawab dengan komen pengunjung yang tidak beretika