KEK BATIK



 Sumber: Ihsan dari En.Google

Haa...kali nie umie nak berkongsi resepi kek batik pulak. Biasanya kek batik nie, time ada majlis je buat sebab en. somi tak berapa gemar, anak-anak pun kureng jugak dengan coklat2 nie...

Walauapapun, jom kita tengok bahan-bahannya terlebih dahulu...

Bahan-bahan:
1 cawan milo
3 sudu makan serbuk koko
250gm buttercup
2 biji telur
298gm ( 1 bungkus ) biskut Marrie
1/2 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sikit untuk kurangkan manis)
1/2 cawan air masak
kacang badam/ hazel yang disangai ( tak letak pun takpe)

Cara-cara:

Masukkan kesemua bahan dalam periuk kecuali biskut Marrie dan buttercup. 
Gaul semua hingga sebati. Hidupkan api dapur. Masak dengan api perlahan sehingga masak.( kena sering kacau/ godak untuk elak hangus)

Masukkan Buttercup, masak hingga cair

Padamkan api dan susun biskut marrie dalam mangkus ( mangkus plastik untuk elak melekat) dan alaskan dengan plastik, nanti senang ditanggalkan.

Selang seli masukkan cairan coklat dan biskut. tekan dengan sudu supaya hasilnya padat.

Masukkan kedalam peti apabila telah sejuk.

Sedia untuk dipotong

Comments